Wciąż jedynie nieliczni zdają sobie sprawę z niezwykłej mocy oleju z czarnuszki. Dlaczego warto pić ten olej codziennie? Wielu będzie zaskoczonych jego dobroczynnym działaniem.
Pochodząca z Azji roślina o intensywnym smaku gości w coraz większej liczbie domów. Może stanowić doskonałą przyprawę do potraw, np. do mięsa, serów czy sałatek, ale nie tylko. Jak się okazuje, warto pić olej z czarnuszki, ponieważ wpływa on bardzo pozytywnie na nasz organizm.
Niesamowite działanie oleju z czarnuszki
W oleju z czarnuszki znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Spożywając go regularnie, dbamy o to, by w naszym ciele nie pojawiały się stany zapalne, obniżamy stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.
Olej z czarnuszki zawiera także witaminę A, E, F, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk, potas, sód, flawonoidy i fitosterole.
Działa on antyoksydacyjnie, co wspomaga utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia tętniczego krwi i tętna.
Oprócz tego stanowi także naturalne wsparcie dla naszego układu pokarmowego. Bez wątpienia powinni zatem sięgnąć po niego ci, którzy mają problem z wrzodami żołądka, refluksem czy też wszelkimi zatruciami pokarmowymi.
Olej z czarnuszki działa antybakteryjnie, rozkurczowo i przeciwbólowo, jak i przyczynia się do pożądanego spadku poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Co ciekawe, w starożytności wykorzystywano jego moc przy pojawieniu się bólu zębów czy chociażby po ukąszeniu węża. Już wtedy ludzie zdawali sobie sprawę z tego, że warto po niego sięgać i że ma on szereg prozdrowotnych właściwości.
Olej z czarnuszki może znaleźć swoje zastosowanie także w kuchni. Będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek i różnego rodzaju potraw, a także przyprawą, która nada daniom zupełnie nowego wymiaru.
Można dodać nieco oleju także do past na kanapki, aby wzbogacić ich smak i zapewnić sobie pożądane urozmaicenie pełne witamin.
Olej z czarnuszki ma lekko korzenny smak z nutką goryczki. Jego barwa jest miodowa lub ciemnobrązowa. Intensywny zapach może początkowo niektórym przeszkadzać.
Najwięcej witamin i składników odżywczych znajduje się w oleju z czarnuszki, który jest tłoczony na zimno. Sięgając zatem po niego w sklepie, warto zwrócić uwagę na tę niezwykle istotną kwestię.
Jeśli chcesz zacząć pić olej z czarnuszki, najlepszą dzienną dawką będzie 1-2 łyżeczki. Możesz zacząć od mniejszej dawki i stopniowo ją zwiększać. Przyzwyczajenie się do charakterystycznego smaku może zająć dłuższą chwilę. Ci, którym jest trudno się przemóc, mogą spróbować mieszanek – np. oleju z czarnuszki z miodem lub syropem z malin. Coś słodkiego nieco przełamie smak oleju i sprawi, że będzie on łagodniejszy dla podniebienia.
Pamiętaj: oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia, ponieważ tracą wtedy swoje właściwości odżywcze! Jakakolwiek obróbka termiczna sprawia, że można zapomnieć o cennych witaminach.
Obok oleju z czarnuszki, olejami, które warto włączyć do swojej codziennej diety są: olej lniany, olej z awokado czy chociażby olej z wiesiołka.